Позолота шкатулки дзеркальною поталлю №7 (античне золото)

Проста дерев'яна шкатулка може легко придбати шикарного вигляду з допомогою дзеркальної поталі №7 "античне золото". Цей колір дзеркальної поталі має благородний, злегка рожевий відтінок, який ще називається "золото шампань". Попередньо очищена і знежирена поверхня скриньки, була загрунтована акриловою фарбою, далі шар водного грунт-лаку NX-2. Грунт NX-2 можна наносити пензликом, або валиком, або тампоном з поролонової губки. Кількість шарів зазвичай від двох до п'яти залежно від вимог до рівня підготовки поверхні. Грунт наноситься шар за шаром з орієнтовною міжшаровою просушкою 20 хвилин (час може варіюватися). Останній шар залишаємо посушити довше (можна і на ніч залишити, але не обов'язково), після чого гладка поверхня повинна бути злегка заматована, зашкурена дрібнозернистою шкіркою, щоб спеціальний клей для поталі не скочувався з поверхні і не було потьоків і калюж (спочатку обов'язково спробуйте нанести клей без матовки, так як багато клеїв не скочуються з грунту NX-2, відповідно тоді підшліфовувати не потрібно).


золочение шкатулки зеркальной поталью античное золото

золочение шкатулки японской поталью-краской античное золото

позолота шкатулки зеркальной поталью золото шампань

Після просушування на всю шкатулку був нанесений пензликом рожевий спиртовий клей Феррарі. Через 30 хвилин листи поталі можна приклеювати з невеликим нахлестом, трохи прибиваючи сухим пензлем поталь до поверхні і розгладжуючи її.


Після того, як ми переконалися, що вся скринька ретельно закрита поталлю, то можна обережно, без тиску, полірувати капроном (або панчохою, ватою, сухим пензлем). Потім виконуємо обмітання - видаляємо зайву поталь за допомогою обмітання (наприклад, підійде пензель Ренесанс котячий язик синтетика, або пензель з вушного волосу, або лисиця або білка). Зайві шматочки - пластівці, які відлітають в процесі обмітання, ми можемо використовувати повторно, наприклад, вбиваючи їх в незакриті місця в глибині різьблення.


позолота с помощью зеркальной потали античное золото

декорирование и патинирование шкатулки золотой поталью и рельефной пудрой-патиной

Потім проміжний шар шелаку, щоб патина краще лягала. Потім, для додання зістареного вигляду, шкатулка була патинована водною рельєфною патиною Каденс, колір білий. Така патина має кремоподібну структуру і легко наноситься пензлем або тампоном. Ця патина створює ефект ніби припудрювання по золоту, що ще більше підкреслює красу різьблення шкатулки.

Поверх патина була закріплена шаром шелаку Манетті.