Позолота столу з використанням срібної, золотої поталі та бітуму

Золочение серебряной и золотой поталью с патинирование битумом

В позолоті виробів були використані:

  • Лефранка масляний клей для поталі, 12год
  • Поталь Націоналє 16 * 16 колір золото 2,5
  • Манетті, поталь срібна, 16 * 16 см
  • Ферраріо, бітум для поталі
  • Безвосковий очищений шелак Манетті

Позолота поталлю різьбленого дерев'яного столу.

Було завдання зробити якісне золочення красивого, достойного різьбленого столу. Часу відведено було скільки буде потрібно, тому зірки зійшлися використовувати масляний клей для позолоти. Особливості роботи з масляним клеєм:

  1. Сушити треба ніч в приміщенні без пилу з низькою вологістю і ненізькою температурою
  2. Потрібно зловити відлип, коли клей вже встав (вийшов з рідкої фази, з'явилася поверхнева липкість), але ще не пересох. Починається відлип приблизно через 12 годин (залежить від товщини шару, вологості і температури) і триває близько 2 годин (чим тонше поталь, тим довше можна клеїти + знову ж цей час може варіюватися в залежності від товщини шару клею, вологості і температури в приміщенні)
  3. Клей остаточно затвердіє дуже нескоро (потрібно буде чекати від 2-ох тижнів до 4 місяців якщо дуже холодно, зазвичай місяць-два), тому замовника потрібно підготувати до цього і транспортувати дуже акуратно (або дати жорсткість твердим лаком для поталі, але в цьому виробі ми обійшлися шелаком на пару шарів)
  4. Перед бітумом не забуваємо нанести шелак, щоб можна було підправляти в разі невдачі (допоможе коли бітум нанесено не так як хотілося б і потрібно його зняти і нанести заново).

Бітум дуже красиво виглядає на роботах де комбінується срібна поталь із золотою. Так як зазвичай комбінації виглядають трохи дешево (втім і без бітуму комбінації бувають вдалими), але бітум згладжує контраст між золотою і срібною поталлю. Срібна поталь дуже цікаво поводиться під бітумом. Чим більше бітуму залишити срібній поталі, тим більше вона стає схожа на золоту, в якийсь момент вже дуже важко сказати яка поталь під бітумом - золота або срібна. Навіть досвідченим оком. Вся робота з виготовлення столу була виконана з особливою любов'ю, виріб вийшов дійсно гарним - замовник задоволений.


Старение золотой потали битумом